1

2050’de Türkiye Alzheimer’da dördüncü ülke

Kategori : Migren Haberleri

Türk Nöroloji Derneği tarafından bu yıl 54üncüsü düzenlenen Ulusal Nöroloji Kongresinde, inmeden MSe, Alzheimerdan migrene kadar milyonlarca insanı etkileyen nörolojik hastalıklar ele alındı.

 

Yurt içinden ve yurt dışından bin 200den fazla uzmanın katıldığı kongrede, hastalıkların yanı sıra son tedavi yöntemleri ve dünyadaki gelişmeler tartışıldı. Yaşlı popülasyonunun en korkulan hastalığı olan Alzheimerla ilgili bilgiler paylaşan Prof. Dr. Demet Özbabalık, Şu anda, dünya genelinde 40 milyona yakın Alzheimer hastası var ve 2050 yılında bu sayının 115.4 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Türkiyede ise şu anda 1 milyona yakın Alzheimer hastası var ama 2050 yılında dünyada en fazla Alzheimer hastasına sahip dördüncü ülke olacağız. Bu hastalık dünyanın ve Türkiyenin kâbusu dedi. 2015 yılında demansın dünya genelinde giderlerinin karşılığının 818 milyar dolar olduğunu aktaran Özbabalık, bu rakamın 2030 yılında ise 2 trilyon dolara çıkmasının beklendiğini vurguladı. 

112 ilaç çalışması var

Alzheimerın kesin tedavisi henüz olmamakla birlikte süreci yavaşlatmak ve bazı belirtilerin şiddetini azaltmak için çalışmaların devam ettiğini ifade eden Özbabalık sözlerini şöyle sürdürdü:

 

Şu an itibariyle tedaviye yönelik 112 ilaç çalışması var. Kök hücre çalışmaları devam ediyor ama henüz yeterli düzeyde değil. İlaç dışı, egzersiz, müzik, sanat, ışık ve diğer tedaviler hâlâ revaçta. Yürümek ve koşmak Alzheimer riskini azaltıyor. Koşucu ve yürüyüşçüler üzerine yapılan sağlık çalışmalarından alınan ilk verilere göre, yaşamın erken döneminde başlayan egzersizler, Alzheimera ait hasarı düşürebilmekte. Geleneksel Akdeniz tipi, doymuş ve trans yağ tüketiminin azaltılması, sebze ve meyve tüketiminin artırılması, doğal besin maddelerinden alınan vitamin E tüketiminin artırılması, B12 alımının artırılması, multi-vitaminler kullanılıyorsa demir ve bakır gibi ağır metalleri içeren vitamin komplekslerinden kaçınılması, alüminyum içeren ürünlerin ve ilaçların kullanımından kaçınılması ve aerobik egzersizin artırılması önemli. 

Migren aşısı en erken 2020de

Türkiyede 20-65 yaş bireylerin yaklaşık yüzde 16sında migren görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Neşe Çelebisoy ise şu bilgileri verdi:

Toplumda doğurganlık yaşında her dört kadından yaklaşık birisi migrenli. Çocuklarda görülme sıklığı yüzde 5 civarında iken ergen yaş grubunda yüzde 10lara çıkar. Migren kişinin iş ve sosyal yaşamını sürdürmesini zorlaştırması nedeniyle önemli bir sağlık problemidir ve kişi için kısıtlılık oluşturmaktadır. Atak tedavisinde sadece migren ağrısı için geliştirilmiş ilaçlar son 25 yıldır kullanımda. Migren ağrısının ortaya çıkışında rol alan CGRPnin ortadan kaldırılması için iki ilaç şu anda Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) onayı aldı. Bu ilaçlarla migren ataklarında yüzde 50 azalma sağlanıyor. Migren aşısı da denilen bu ilaçların 2020 yılı gibi çıkması bekleniyor. Ama bunlar mucizevi ilaçlar değil sadece atağın etkilerini azaltan ilaçlar.

kaynak:milliyet

ismail 13-12-2018 09:35
    Alakalı Konular: Alzheimerbaş ağrısı
    Gelişmiş editor için Javascript açık olmalıdır
    Migren Belirtileri © 2009
    Migren hakkında bilmek istediğiniz tüm bilgiler burada
    Burada verdiğimiz bilginin doktorunuz tarafından yapılacak önerilerin yerine geçmediğini hatırlatmak isteriz.