1

Migren şehre yerleşti!

Kategori : Migren Haberleri

Migren çocuklarda görülmez diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Tedavisi olmayan bir hastalık olduğuna inanıyorsanız yanlış bilgiye sahipsiniz. Eş-dost tavsiyesiyle aldığınız ilaçlarla migreni yeneceğinizden eminseniz bu düşünceyi hemen terk etmelisiniz. Her ağrıyı migren sayma düşüncenizden de kurtulmalısınız... İşte migrene ilişkin bilgiler...

Migren insanı yaşamdan bezdiren, hayat kalitesini bozan, sosyal ilişkilerini zedeleyen, işinden ayıran, aile düzenini yıkan bir hastalık. 21 ilde 5.323 hastayla yapılan bir çalışmaya göre; migren, köy ve kasabalarda yaşayanlara oranla şehirlerde yaşayanlarda 3 kat fazla görülüyor.

Bu sorunla ülkemizde en sık Doğu Anadolu Bölgesinde, en azsa Ege Bölgesinde karşılaşılıyor. Ülkemizde yapılan araştırmalar migrenin kadınlar arasında en sık 18-55 yaş grubunda görüldüğünü gösteriyor.

Öte yandan öğrenim düzeyi düşük ve eşinden ayrılmış kişilerde migrene daha yüksek oranlarda rastlandığı belirtiliyor. Sosyo-ekonomik düzey açısındansa migren prevalansı önemli bir farklılık göstermiyor.

TEDAVİDE EŞ-DOST ETKİSİ

Baş Ağrısı ve Ağrı Çalışmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Zarifoğlu, migrenin tedavisinin olduğunu söylerken, bu hastalığın teşhis ve tedavisinde en büyük engelin hastaların önemli kısmının doktora başvurmaması olduğunu belirtiyor.

Migren hastalarının, çevrelerinden duydukları veya kendi bildikleri ilaçları kullanarak iyileşme çabaları hem tedaviyi engelliyor hem de büyük bir yanlış olarak nitelendiriliyor. Sık görülen sorunlardan birinin de hastaların doğru adres olan nörologlara başvurmak yerine, eş dost tavsiyesiyle hareket etmeleri olduğu belirtiliyor.

Bu şekilde alınan ilaçların etkisizliği tedaviden sonuç alınmamasına neden oluyor. Bu durum, migrenin tam bir tedavisinin olmadığı yolunda yanlış bir kanıya ve umutsuzluğa yol açıyor. Oysa uzmanlar, migrenin spesifik ilaçlarla tedavi edilebilen bir hastalık olduğuna dikkat çekiyor.

ÇİKOLATA VE ŞARAPTAN UZAKLAŞIN

Migrenli kişilerin çikolata, şarap, kafein, hava değişiklikleri, parlak ışığa maruziyet, yüksek irtifa, sigara kullanımı, açlık, bazı yiyecekler ve belirli kokular gibi tetikleyicilerden uzak durmaları gerekiyor. Ayrıca uykusuz olmamak, aç kalmamak ve yoğun stresten kaçınmak da migrenden uzak kalmayı kolaylaştıran öneriler arasında bulunuyor.

İŞTE TÜRKİYE´NİN MİGREN HARİTASI

Ülkemizde, İstanbul il genelinde migren görülme oranı yüzde 10. Şehirde yaşayan insanların hastalığı olarak bilinen ve kadınlarda erkeklere oranla daha fazla rastlananmigrenin, Türkiyenin coğrafi bölgelerine göre dağılımıysa şöyle:

Migren prevalansı

Marmara Bölgesi: Yüzde 22

Ege Bölgesi: Yüzde 11

Akdeniz Bölgesi: Yüzde 16

Orta Anadolu: Yüzde 20

Karadeniz Bölgesi: Yüzde 22

Doğu Anadolu Bölgesi: Yüzde 24

Güneydoğu Anadolu Bölgesi: Yüzde 20

Ülkemizde, 18-65 yaş aralığındakiher 6 kişiden 1inde migren görülüyor. Bu yaş grubundaki kadınların yüzde 25inde migrene rastlanırken, erkeklerde bu oran yüzde 9.

BUNLARI YANLIŞ BİLİYORSUNUZ

Migren çocuklarda görülmez. (Yanlış. Çocuklarda da migren görülebilir.)

Migren tedavisi olmayan bir hastalıktır. (Yanlış. Migren tedavisi olan bir hastalıktır.)

Migren mutlaka benden çocuğuma da geçer. (Yanlış. Bulaşıcı bir hastalık değildir.)

Migrenle ilaçsız tedaviyle baş edilebilir. (Yanlış. Migren ilaçsız tedavi edilebilen bir hastalık değildir.)

Migren tanısı için mutlaka ileri tetkik gerekir. (Yanlış. Mutlaka ileri tetkik gerektirmez.)

ÖNCÜ DÖNEMDE HASTA KAS AĞRISI ÇEKİYOR

Atak başlamadan önce, migren hastalarının yüzde 60ında öncü dönem bulguları olarak; sinirlilik, gerginlik, kas ağrıları, iştah değişiklikleri, idrar artışı ve ürperme gibi belirtiler ortaya çıkıyor. 

 

Prof. Dr. Mehmet Zarifoğlu, bu dönemi aura adı verilen sürecin takip ettiğini belirtiyor ve ekliyor:

Bu dönemde sıklıkla; görme alanında kararma, parlayıp sönen yıldızlar, renkli ve kesik kırık çizgiler görülüyor. Migrenlilerin yüzde 15-20si aura dönemini yaşıyor. Bu durum, auralı migren olarak adlandırılıyor. Aura dönemini baş ağrısı dönemi takip ediyor.

DİĞER BAŞ AĞRILARIYLA KARIŞTIRILIYOR

Migren sıklıkla, sinirselgerilim tipi diğer baş ağrıları ve sinüzit gibi hastalıklarla karıştırılıyor. Bu sorun, diğer baş ağrılarından en çok eşlik eden belirtilerle ayrılıyor. Migrende baş ağrısına çoğunlukla iştahsızlık, bulantı, fotofobi (ışıktan rahatsız olma), fonofobi (sesten rahatsız olma), ozmofobi (kokudan rahatsız olma) gibi belirtiler eşlik ediyor.

ismail 30-10-2012 19:08
    Alakalı Konular: migrenbaşağrısı
    Gelişmiş editor için Javascript açık olmalıdır
    Migren Belirtileri © 2009
    Migren hakkında bilmek istediğiniz tüm bilgiler burada
    Burada verdiğimiz bilginin doktorunuz tarafından yapılacak önerilerin yerine geçmediğini hatırlatmak isteriz.